Cum il invatam pe cel mic sa vorbeasca?

Ca parinti, asteptam cu nerabdare momentul in care vom putea purta adevarate conversatii cu copilasii nostri.

In jurul varstei de 1 an majoritatea copiilor vor incepe sa rosteasca primele cuvinte. Insa nu este o regula, uneori copii pot incepe sa ingane primul cuvant chiar si la 9 luni de viata sau pot alege sa observe, sa asculte si sa rosteasca abia mai tarziu primul lor cuvant. Daca vei cauta online cei vedea ca sunt multi parinti care au copii care nici pana la 18 luni nu au spus primul cuvant, iar asta nu e nicidecum un lucru de ingrijorare intrucat unii copii sunt ceea ce numim “late talkers” si aleg sa asimileze initial pentru ca apoi sa isi dea frau liber vorbirii.

Si desi la un an si 8 luni acest moment pare inca unul indepartat, mi-am dat seama zilele trecute ca vocabularul bebelusesc al lui Bubu este ceva mai vast decat credeam.

In ultimele saptamani a achizitionat o sumedenie de noi cuvinte carora le atribuie propriile intelesuri, insa multe din ele le intelege si repeta la momentul potrivit, lucru care ma face sa vad ca micutul nostru incepe sa inteleaga o frantura din lumea noastra. Curios si nerabdator sa descopere, ne repeta cu mandrie cuvintele pe care le stie deja inca din primul minut al zilei. Primul lucru pe care il face cand se trezeste este sa inceapa sa enumere o parte din cuvintele cunoscute, parca ar repeta un rol de om mare la inceputul fiecare zile.

Din pura curiozitate ieri am facut un mic exercitiu cu el. Ne-am uitat in toate carticelele lui preferate, incercand sa indentific pe rand toate cuvintele pe care le stie. Le-am notat si am aflat cu aproximatie care si cate sunt.

Iata cateva cuvinte bubulesti:

🐘Bau (elefantul, care face cucu-bau)

👶🏼Bibi (bebelus)

🛁Bae (baie)

⚪️Baba (roaba)

🧒🏼Bubu

🚗Brum (masina sau orice cu roti)

🐓Coco (cocosul)

💩Caca

👌Data (gata)

🤲Dui / da-i doo (doi/doua)

🐊Didu didu (crocodilu)

🥨Gugu (covrigul)

🐕Ham (catel)

👶🏼Iii (Ilie)

👩🏻‍🦱Mama, mami

🐈Mau (pisica)

🐄Mu (vaca)

🍳Miam miam (mancare)

👵🏻Mamaie

☝🏻Nu

🥚Uăuă (oua)

💦Papa (apa)

👋Paa (pa pa)

🐐P(â)tia (capra)

💡Paca-paca (cand se aprinde/stinge becul)

🗣Pacu (capacul)

💧Pipi

🐾pȚoae (picioare)

🧔Ticu, tati (taticul)

👴🏻Tataie

✍🏻Tate tate (toate)

🚜Titou (tractorul)

🤱🏻Țiți

✈️Uu (avionul)

Cu siguranta mi-au scapat cateva insa ma bucura nespus sa vad in ce ritm alert bebelusii devin toddleri si copilasi mari.

Este absolut fascinant cum o mama isi intelege perfect copilasul, desi uneori aparent vorbeste o limba necunoscuta celorlalti. Si cum fiecare micut isi dezvolta vocabularul in mod original, urmand exemplul adultilor din preajma sa si incercand sa fie asemenea lor. Nevoia aceasta de apartenenta a celor mici ii ajuta sa se dezvolte si nutresc o anumita ambitie frumoasa si specifica varstei lor.

Daca vrei ca cel mic sa invete cat mai repede sa vorbeasca trebuie sa petreci cat mai mult timp vorbind cu el, citindu-i din carti sau cantandu-i. Aceste activitati il vor ajuta sa asimileze cat mai curand noi intelesuri si in mintea sa se vor lega tot soiul de noi conexiuni, va face analogii si va deveni mai sociabil.

Voi ce cuvinte dragalase ati auzit rostite de cei mici?