Ce trebuie să știi despre anxietatea de separare (vârsta de 1-2 ani)

Devoțiunea copilului tău față de tine înaintea celorlalți a fost unul dintre cele mai bune sentimente din lume. Dar atașamentul toddlerului tău s-ar putea să nu îți pară la fel de fermecător acum, că este mai în vârstă și încă plânge de rupe ori de câte ori te îndrepți spre baie fără el.

Iată de ce se întâmplă asta: copilul tău se confruntă cu anxietatea de separare, o fază de dezvoltare prin care aproape toți copiii trec (uneori mai mult de o dată) în primii ani. Și din fericire, nu este permanentă.

De ce are loc anxietatea de separare?

În jurul vârstei de 6 luni, copilul tău începe să-și dea seama că tu și el sunteți persoane separate, ceea ce înseamnă că ai putea să îl părăsești.

De asemenea, este capabil să gândească reprezentativ acum, așa că își poate imagina în minte sa obiecte (ca tine), după ce nu mai sunt vizibile. Cu alte cuvinte, doar pentru că nu te vede nu mai înseamnă că a uitat și nu se mai gândește la tine. (Acesta este motivul pentru care brusc se distrează de minune atunci când vă jucați Cucu-Bau.)

Pe măsură ce copilul tău crește și devine toddler, el dezvoltă un impuls puternic pentru independență, dar totuși are nevoie de sprijinul tău devotat. Toate acestea pot duce la teama că îl cei abandona de fiecare dată când nu ești acolo.

Nu este clar de ce unii copii trec prin această fază cu mai multă ușurință, în timp ce alți copii devin consumați de ea. Indiferent de motiv sau intensitate, te vei bucura să auzi că copilul tău va depăși această fază. Cand? Ei bine, acesta este un  lucru greu de zi. Anxietatea de separare tinde să se atenueze și să se diminueze pe parcursul anilor. Însă perioada de necesitate extremă se atinge, de obicei, începând cu 10 și până la 18 luni și se disperesează în jurul vârstei de 2 ani. Ar trebui să fie pe deplin în depășit acest moment dificil până la vârsta de 3 ani.

Între timp, iată câteva sfaturi și trucuri pentru a face ca plecările și despărțirile să decurgă cât mai bine posibil:

Ce să faci

👋Spune la revedere când pleci. Părinții care se tem de furia copilului lor pot încerca să se strecoare din casă în timp ce acesta este distras. Mare greșeală! Această abordare vă poate salva durerea de a urmări copilul dvs. plângând, dar poate face de fapt anxietatea de separare mai severă. Dacă crede că s-ar putea să dispari într-un moment dat, fără notificare, nu te va lăsa din vedere.

🌛Acest lucru este valabil și pentru plecările de noapte. Unii părinți încearcă să evite drama, punându-și copilul la culcare noaptea  încă de înainte de a sosi babysitterul. Este bine doar dacă rămâne adormit. Dar dacă se va trezi, va fi surprins – și posibil îngrozit – să te găsească plecat.

👉Ajută-ți copilul să anticipeze. Copilul tău înțelege mult mai mult decât poate spune. Pregătește-l din timp pentru plecare, spunându-i unde te duci și când te vei întoarce. Spune-i cine îl va urmări și ce fel de activități poate aștepta cu nerăbdare să facă în timp ce ești plecată.

👩‍🦰De asemenea, este important să vorbești cu entuziasm despre dădaca copilului tău. Copilul tău te studiază pentru a se liniști, iar va fi tentat să fie de acord dacă spui lucruri de genul: „Cred că Bianca este atât de distractivă, nu-i așa?” Pentru a evalua cât de mult din conversație absoarbe, puneți întrebări simple de genul „Unde mă duc diseară?” sau “Cine te va urmări în timp ce mami și tati merg la cină?”

Privește partea bună! S-ar putea să împărtășești neliniștea copilului tău de a fi separați. Dar dacă o arăți, copilul tău aproape sigur va simți imediat. În plus, o desparțire dramatică va valida doar sentimentele de insecuritate ale copilului tău.

🧚‍♀️Încercă să rămâi calmă și pozitivă – chiar dacă este isteric. Vorbeste cu el cât mai linistită si pe un ton consecvent asigura-l ca te vei intoarce in curand. Păstrează situația cat mai casual adoptând o frază stupidă de despărțire, cum ar fi: „ne vedem mai târziu, prichindel” sau o alternativă proprie. Obișnuirea copilului tău de a îți răspunde cu o replică personalizată va servi de asemenea ca o distragere a atenției.

👩🏻‍🦱Încercați un obiect de tranziție. Când ieși pe ușă, poți să îi lași un memoriu personal – o fotografie, un pulover vechi de-al vostru sau un autocolant special pentru a purta-o.

(Există o șansă ca acest lucru să poată agrava anxietatea și să servească doar ca o amintire constantă că nu ești în preajmă, așa că întreabă-ți bona dacă copilul tău a părut mângâiat sau agitat după ce ai plecat.)

🧸Un obiect de securitate – o pătură, un animal umplut sau chiar propriul deget mare – poate fi, de asemenea, reconfortant. Dacă își aduce aminte de tine, poate mângâia ursulețul în timp ce ești plecată.

😢Jucați „numește acest sentiment”. Ajută-l pe copilul tău să învețe să pună etichete simple pe sentimentele sale. Când copilul tău începe să se supere, spune: “Știu că ești trist că mămica pleacă. Ceea ce simți se numește “dor “. Când mami pleacă îți simte de asemenea lipsa.”

„Uneori, tot ce are nevoie de un copil este o modalitate de a-și exprima temerile”, spune psihologul copilului Donald Freedheim, directorul fondator al Centrului Schubert pentru Studii pentru Copii din Cleveland, Ohio. „Învățându-l denumirea pentru ceea ce simte el ajută la eliminarea anxietății”.

Setați tranziții treptate. Rugați-o pe dădacă să sosească mai devreme cu o jumătate de oră. Acest lucru îi permite acesteia și copilului tău să se cunoască în timp ce sunteți în apropiere, ca prezență calmantă. Dacă începeți cu un nou furnizor de îngrijire de lungă durată, este posibil să doriți să vă luați o zi sau două de serviciu – sau să vedeți dacă aceasta poate veni în weekend – și faceți câteva activități împreună.

Ori de câte ori copilul tău pare fericit și antrenat într-o activitate implic-o și pe dădacă sugerând activități înpreună. Dacă copilul îți aduce o carte pe care să o citești, de exemplu, încurajează-l să ceară bonei să o citească cu el. Sau dacă vrea să fie ridicat, sugerează-i să-l lase pe noul îngrijitor să facă onorurile.

⌛️Plecați în același timp. Despărțirile sunt întotdeauna mai ușoare atunci când și copilul tău este cel care pleacă. Roag-o pe dădacă să-l scoată pentru o plimbare rapidă în parc sau pentru o ieșire în același timp când pleci pe ușă. Asigură-te că copilul tău înțelege că va ieși și el, sau va fi de două ori supărat când va reveni să găsească casa goală.

🎈Implică copilul într-o activitate. Așteptă până copilul și dădaca sunt antrenați într-o activitate înainte de a pleca. Apoi, dă-i copilului tău o sărutare scurtă de plecare și îndreaptă-te spre ușă. Poate să plângă, dar activitatea poate servi drept distragere la scurt timp după plecare.

⭐️Lasă-l să învețe să facă față. Niciunui părinte nu-i place să-și vadă copilul simțindu-se trist, dar confruntarea cu separarea este o abilitate importantă pe care cel mic trebuie să o învețe. Uneori să nu faci nimic – mai ales dacă ai încercat deja totul – este cel mai bun sfat.

„Învățarea de a face față este o sarcină importantă pentru dezvoltare”, spune Freedheim. “Copilul tău trebuie să învețe că sunt momente când va fi nefericit.”

Dacă copilul tău este atât de grav afectat, încât nici măcar nu poți traversa încăperea fără un protest să cedezi de fiecare dată nu face decât să agraveze situația. Dacă este în siguranță, este în regulă să-l lași să plângă puțin. Cu vocea asigură-l că totul este în regulă și apoi mergi mai departe și fă tot ce trebuie să faci – fără să te simți vinovată.

articol preluat si tradus de pe Babycenter.com