Ce trebuie să știi înainte de a începe să construiești o casă?

Visam amandoi la o casă și la viața departe de oraș încă dinainte să ne căsătorim. Locuiam într-o garsoniera orientată pe Nord, în centrul Bucureștiului. Nu pot să zic că mă deranja enorm faptul ca nu intra destulă lumină în cameră, dar cert era că vederea spre o curte interioară extrem de meschină, care devenise locul de depozitare al tuturor vecinilor din jur, devenise deja tare greu de suportat. Și mai greu de tolerat erau cele două chirii pe care le plăteam lună de lună: garsoniera și biroul nostru. Peste toate astea se adunau și costurile de întreținere, curent (ceva mai scump în București decât la casă, la țară- cum ar spune bunicii) și multe altele. Și colac peste pupăză garsoniera noastra era înconjurată pe trei pereți din patru de o familie tare zgomotoasă. Împărțeam un hol de acces și părea că de fiecare dată când plecau sau veneau, indiferent de oră, reușeau să ne trezească din somn.

Orice astfel de trăire era cu siguranță amplificată și de dorința dificil de stăpânit de a ne muta și de a avea mai multă intimitate. Era clar pentru amândoi : ne săturasem categoric de viața la bloc! Și eu și el ne luasem porția pe îndestulate de locuit înconjurați de alții. Vroiam să evadăm cumva din locul acela.

Dupa multe luni de cântărit și discutat n variante și idei, am decis împreună că singura alternativă ce avea sens era să ne mutăm la sat. Pentru ca el avea ceva pământ moștenit de la o bunică în satul copilăriei sale, am zis că merită să îi dăm o șansă. M-am îndrăgostit iremediabil de unul din terenuri pe care se afla și o mică livadă. Așa am hotărât unde vrem să ne clădim o casă împreună.

🙈Credeam că asta a fost partea cea mai dificilă, dar nu știam pe atunci că greul abia acum începea. Am zis în sinea mea “Doar suntem din domeniul asta, nu? Am gândit proiecte de casă pentru alte familii, ar trebui să ne vină ușor!”. E drept că am avut un avantaj, poate, spre deosebire de alte cupluri. Însă din motive legate de buget strâmtorat de tineri însurăței a trebuit să facem totul în regie proprie, cu ceva unchi, părinți și 1-2 tineri din sat. Toți muncind cot la cot timp de aproape un an pentru a aduce casa la gri. Apoi a mai durat ceva finalizarea fațadelor și a interioarelor.

Așadar iată câteva lucruri pe care ar trebui sa le cunoașteți înainte de a construi o casă:

🏠fără proiect de casă nu o să fie ca acasă. Pentru că suntem de profesie arhitecți e normal să gândim așa, doar că trebuie sa ne credeți pe cuvânt când vă spunem că totul vine mai ușor dacă veți avea un proiect de arhitectură și de structură înainte de a începe lucrul pe șantier. Astfel aveți mai mult control asupra rezultatului final, totul va fi ceva mai clar și veți avea inclusiv un desfășurător cu cantități. Acesta se va dovedi extrem de util când veți începe căutările pentru materiale de construcții online.

🏠veți avea nevoie de autorizație de construcție, iar pentru asta va fi necesar să depuneți la primărie un dosar cu proiectul detaliat.

🏠e bine să aveți o firmă experimentată în construcții și un diriginte de șantier pentru a organiza și supraveghea evoluția șantierului. Dacă totuși din diverse motive acest lucru nu e posibil ce trebuie sa știti e că șantierul e bine să fie împărțit pe mai multe etape, și în funcție de acestea se comandă și materialele de construcții.

🏠materialele de construcție trebuie să fie de calitate, dar să se încadreze și în buget. Aici după ce studiezi un pic piața pare că dai de o adevărată ruletă rusească. Pentru noi asta s-a dovedit a fi cea mai greu de gestionat parte a șantierului. Pentru ca totul a fost ales și comandat de noi, am avut ceva de furcă cu alegerea furnizorilor, iar cei la care am ajuns să apelăm au fost destul de mulți. Multă muncă de a cere oferte, compara prețuri de la diverși furnizori, alergat la mai multe magazine de tip bricolaj și materiale de construcții. Pentru noi să zicem că a fost ceva oarecum la ordinea zilei, însă pentru cineva străin domeniului poate să fie un efort mult prea mare. Îmi dau seama că dacă la momentul acela cineva mi-ar fi spus “La noi în magazin găsiți orice căutați -inclusiv țiglă metalică – și vindem ieftin nu aș fi crezut. Cred că s-ar fi dovedit de mare ajutor pentru noi să știm despre un astfel de magazin online unde prețurile sunt cu 10-20% mai mici decât într-un hypermarket. Iată că în ziua de azi –spre deosebire de cum stăteau lucrurile pe vremea bunicilor noștri– există astfel de case de comenzi online ale unui revânzător unde poți trimite cantitățile estimate într-un desfășurător și poți beneficia de preț raportat la cantitate, deoarece ei beneficiază de prețuri negociate periodic direct cu producătorii, iar livrarea se face direct de la producător către client. Am fost plăcut surprinsă să descopăr că pe aici poți găsi o gamă variată de produse: de la țiglă metalică, tencuială decorativă Weber, tablă cutată la panouri solare și travertin natural.

Imagine de pe Vindem-Ieftin.ro

În cazul nostru, deși am încercat să ne organizăm cât mai bine șantierul și comenzile de materiale, datorită faptului că mereu eram în căutări și studiu de piață al furnizorilor și a faptului că îi schimbam destul de des în funcție de ce tip de material comandam, am întâmpinat o serie de evenimente neplăcute: calitate slabă ale unor materiale, livrări incomplete sau cu întârzieri, lucru care ne-a întârziat destul de mult lucrul pe șantier. Iar atunci când plătești un constructor, orice întarziere este practic o risipă de bani.

🏠daca primești o ofertă de preț pentru construcția casei la roșu sau gri de la o firmă specializată e bine să știi că te va costa de 2-3 ori mai mult să o finisezi și la interior. Așadar ia în considerare acest lucru atunci când îți calculezi bugetul pentru casă.

E adevărat că la o primă vedere construirea unei case pare un proces destul de copleșitor, însă cu ajutorul unei echipe de specialiști și a unui magazin online de materiale de construcții la prețuri bune toată experiența poate fi mult mai plăcută.

După câțiva ani de muncă și multe zile de așteptări, iată-ne mutați în căsuța noastră de la țară!

Imagine din galeria proprie

Tu ce povești interesante sau peripeții ai întâlnit în familie sau ai auzit la prietenii tăi legate de construcția unei case și achiziționarea de materiale de construcții?

Articol scris pentru Proba 8 a competiției Super Blog 2019.