Dezbrăcați fără tehnologie

Ai avut vreodată în copilărie sau la maturitate visul acela în care mergeai liniștit(ă) pe stradă și următorul cadru e cel în care privești în jos și constați că ai plecat fără haine de acasă și ești desculț(ă)? Copleșit(ă) de un sentiment acut de rușine și nedumerire, începi să alergi haotic și nu găsești calea spre casă sau un loc să te ascunzi de trecătorii stupefiați de goliciunea ta. Pentru mine era un scenariu recurent în special în perioada adolescenței, ulterior a încetat să mi se arate în vis.

Mă gândesc adesea că așa ne simțim uneori când suntem în public, înconjurați de necunoscuți, când așteptăm pe cineva sau când dintr-un motiv sau altul luăm masa singuri în oraș. Am dezvoltat un mecanism de autoapărare și ne adâncim privirile în smartphone sau tabletă, de parcă contactul vizual cu alte persoane ne stânjenește. Tehnologia are un efect straniu uneori, am ajuns să depindem atât de mult de această prezență în virtual și de interacțiunea pe social media cu alte persoane, încât dacă ne-am pierde telefonul sau ar trebui să ne lipsim de el pentru o zi sau chiar câteva ore, ne-am simți dezgoliți fără un buffer tehnologic.

Cu toate acestea, tehnologia este o ustensilă indispensabilă pentru mulți, în special pentru noua generație de freelanceri, bloggeri, vloggeri, influenceri și alte businessuri care se dezvoltă și înfloresc datorită prezenței constante în online. Social media este un instrument vital și un must pentru a te menține pe linia de plutire într-o lume care consumă conținut digital și tânjește dupa interacțiune în social media. Totul devine accesibil, posibil, “tangibil” pe o platformă online unde dacă știi să joci cartea care trebuie vei primi gratificare instant. Orice brand care se respectă are un fel de mini comunitate online, followeri activi și implicați care îl susțin și promovează în mod direct sau indirect. Iar pentru a atinge acest țel este vital să oferi oamenilor conținut și produse (fie ele digitale sau materiale) cu care rezonează, pe care le caută caută, informații utile și răspunsuri la întrebări sau soluții personalizate, în funcție de caz. Tehnologia la tine acasă te poate ajuta să faci fix lucrul ăsta, cuplate cu accesorii smartphone sau accesorii laptop treaba ta devine extrem de ușoară dacă ești freelancer, self-made sau gaming enthusiast.

Pentru mine, acest proces este încă în fazele de început, blogul meu este tânăr și însetat de conținut. Scopul meu este să ofer cât mai mult prin materialul pe care îl public (cât mai des posibil) oamenilor cu care sunt pe aceeași frecvență, ale căror interese coincid cu ale mele, curioși legat de subiecte pe care le abordez cel mai des și anume: experiența unei mame într-o eră digitală, în care toată lumea se uită și în mediul online pentru răspunsuri la întrebări legate de parenting, copii și rolul de mamă. Mediul online are atuul de a fi extrem de accesibil, uneori poate prea accesibil. Tentația de a da un search rapid și de a căuta răspunsuri pe blogul cuiva sau pe un forum, grup, etc. este mare. Pentru un părinte ce are nevoie de răspunsuri imediate este cu atât mai tentant și (discutabil) util, decât procesul de a citi și căuta informația în cartea potrivită care poate că nu ne este la îndemână la un moment dat.

În prezent visul de care vă spuneam în introducerea articolului a fost înlocuit de un altul, în ton cu era digitală. Sunt într-un loc străin și încerc să îmi sun soțul sau pe cineva apropiat însă orice aș face nu reușesc. Smarphoneul nu vrea să coopereze, touchscreenul nu merge, ecranul are luminozitatea dimmed și cifrele nu pot fi distinse deloc. Apoi fix când reușesc să tastez cu greu numărul de telefon și încerc să apelez, îmi moare bateria. Caut un încărcător, dar nu găsesc nicăieri nici o priză disponibilă, nici un local deschis, nici un pieton în zare, nimeni de la care să pot împrumuta un telefon. Când în sfârșit găsesc pe cineva, constat că am uitat numărul de telefon la care vroiam să sun.

Tehnologia este atât de prezentă în viața mea încât îmi invadează treptat și tărâmul viselor, un loc până de curând doar al meu și al eternelor frământări din propriul subconștient.

Cred că ce încerc să spun este că deși am ajuns în punctul acela în care este aproape imposibil să evităm contactul cu tehnologia, important este să învățăm să îmbrățișăm acele părți ale sale care ne ajută să devenim mai buni în tot ceea ce facem. Lucru deloc ușor, dar un lucru bun nu vine niciodată ușor, nu-i așa?

Articol scris pentru Proba 6 de SuperBlog2019.