Ce preț ai pune pe arhitectura și designul de interior al locuinței tale de vis?

Subiectul acestei probe atinge o coardă destul de sensibilă și personală pentru mine, deoarece mă aflu la celălalt capăt al ecuației, regăsindu-mă mai des în postura de arhitect, decât cea de client în ceea ce privește tema acestei probe. Cred totuși că nu strică deloc să împărtășesc cu voi punctul meu de vedere legat de acest subiect. Acest articol nu e nicidecum despre mine și proiectele mele, se referă strict la concluzii formulate de-a lungul timpului asupra relației profesionale client-arhitect.

Atunci când vine vorba despre construirea unei case de la zero sau amenajarea interioară a unei locuințe, noi arhitecții dezvoltăm o legătură destul de intimă, am putea spune, cu clientul nostru. Acesta cumva își dezvăluie vulnerabilitățile, acea parte cu însemnătate sentimentală care în urma unei colaborări de succes vrea a se contura în locul extrem de special pentru el și familia lui, numit acasă.

Deși consider că pe anumite lucruri nu trebuie pus un preț, pentru mulți oameni factorul financiar primează sau este cel puțin printre cele mai importante atunci când iau o decizie legată de arhitectul sau biroul de arhitectură cu care vor colabora pentru construirea unei case. Însă haide să vorbim un pic despre acest aspect și să vă povestesc de ce cred eu că acest cost al proiectului de arhitectură nu ar trebui sa fie factorul definitoriu în a lua decizia de a lucra cu un arhitect sau altul.

Să ne imaginăm locuința ideală ca pe un organism. Să luăm drept exemplul corpul uman. Inima este printre primele organe ce se formează atunci când un viitor bebeluș se dezvoltă în pântecele mamei. Este important ca aceasta să fie sănătoasă și să funcționeze corect de la bun început pentru ca noul organism să fie viabil și să se dezvolte armonios. Prin analogie, orice casă are un suflu al său, o inimă. Aceasta este reprezentată de organizarea sa funcțională, de layoutul în plan al casei. Este vital ca pentru o bună funcționare a acestui organism să existe o structură organizatorică clară și funcțională, care să ușureze viața clientului și să i se potrivească asemenea unei mănuși. Așadar dintre elementele cheie pe care trebuie să le bifeze o locuință pentru a se numi ideală pentru un anumit client consider că poate cel mai important este planul funcțional, adaptat necesităților acestuia. Și abia ulterior volumetria exterioară, care după părerea mea ar fi bine să urmeze interiorul (măcar cronologic în ceea ce privește ordinea în care au fost dezvoltate și studiate). Ceea ce înseamnă ca e bine să gândim din interior către exterior, însă totodată să le cântarim pe cele două și simultan pe măsură ce conceptul locuinței începe să capete contur.

Și, desigur, de aceea avem nevoie de arhitecți!

Form follows function.

– Louis Sullivan

Iată care sunt aspectele pe care le consider importante și de luat extrem de serios în considerare atunci când alegem un arhitect:

🖤portofoliul – cu siguranță o idee vagă despre ce căutăm avem în minte, fie dintr-o revistă sau o imagine de pinterest. Rămâne deci să începem a căuta birouri de arhitectură care să fie în armonie cu acea imagine mentală, care au în portofoliul lor proiecte ce ne plac, ce conving prin calitatea și claritatea lor.

De exemplu, în portofoliul celor de la https://aia-proiect.ro/ puteți vedea o serie de proiecte case P+1 pentru a vă face o idee legată de modul lor de lucru.

🖤comunicarea – o bună comunicare este absolut necesară, clientul are datoria să își comunice cât mai sincer lista de așteptări și dorințe în legătură cu tema de proiectare. În caz contrar arhitectul nu va avea o imagine clară a direcției pe care să o urmeze în realizarea conceptului și a propunerii de proiect.

🖤încrederea – un arhitect compatibil este acela în care simți că poți avea încredere și căruia îi poți da mână liberă în realizarea conceptului odată trasate direcția și bugetul disponibil pentru proiect, altfel vorbim despre o incompatibilitate pe plan profesional.

🖤tăria cu care își urmează principiile – în Facultatea de Arhitectură suntem adesea încurajați să dezvoltăm tăria de a mânui cu tact noi frâurile proiectului, de a nu cădea în plasă riscând să cedăm tot controlul și puterea de decizie integral clientului.

Proiectul trebuie să fie rezultatul unei colaborări strânse între client și arhitect. Acesta ia naștere în urma a numeroase discuții, uneori multiple corecturi și versiuni de plan. Consider că un proiect este asemenea unui sistem funcțional ce trebuie să înglobeaze cu succes o serie de subsisteme sau funcțiuni (living, dining, bucătărie, dormitoare, băi, vestibule, dressinguri, birou, garaj etc.). Toate aceste funcțiuni ar trebui să fie optimizate din punct de vedere al poziționării, suprafeței, al accesibilității, al ierarhiei și al modului în care comunică unele cu celelalte.

Abia după ce ai găsit un arhitect cu portofoliu pe gustul tău, cu care poți vorbi deschis și simți că ești pe aceeași frecvență, în care crezi ca vei avea încredere și care își urmeză principiile și nu face compromisuri când vine vorba de calitate putem începe să discutăm legat de factorul financiar în luarea unei decizii.

Un proiect de casă urmează să se transforme în acasă pentru tine ca potențial client și de aceea e sănătos și cumpătat să alegi pe cineva cu care să poți colabora armonios. Un arhitect are responsabilitatea de a realiza pentru tine un proiect funcțional și care se încadrează în principiile sale de estetică – adaptat și optimizat în funcție de necesitățile și personalitatea ta, însă fără a face rabat de la calitate. Arhitectul nu este nicidecum un simplu prestator de servicii care desenează strict după cum îi dictează clientul. Și nici nu ar trebui să fie așa!

Pe tine ce factori te-ar convinge să lucrezi cu un arhitect?

Proiect realizat pentru Proba 7 a competiției Super Blog 2019.

Imagini cover: Canva | imagini articol: AIA Proiect