La ce să te aștepți atunci când zbori low-cost

Nu știu pe nimeni care să nu fie îndrăgostit de ideea de a călători. Visez adesea cu ochii deschiși la următoarea destinație și ador să fac planuri de vacanță. Pentru mine și mulți dintre cunoscuți căutarea de noi locuri de vizitat ne ajută să trecem mai ușor peste zilele încărcate de lucru. Uneori doar gândul că o vacanță se întrevede la orizont parcă te ajută să îți petreci mai frumos zilele care altfel s-ar fi dovedit destul de grele și solicitante.

Cu toatea acestea recunosc, spre rușinea mea, că multă vreme ideea de a zbura mă înspăimânta. Și a fost nevoie de o destinație ceva mai îndepărtată de casă pentru a mă convinge ca într-un final să îmi asum riscul și să îmi rezerv primul bilet de avion. Odată ce avionul a decolat toate motivele de teamă parcă s-au evaporat și am rămas plăcut impresionată de experiența zborului.

Atunci când căutam pentru prima oara bilete de zbor am fost oarecum avertizată de o prietenă care avea ceva mai multă experiență cu zborurile low-cost. După îndelungi căutări am ales să folosesc Ryanair pentru primul zbor low-cost. Deși eram oarecum pusă în temă, tot a părut ușor greoi tot procesul de a rezerva bilete, în special de teama unor suprataxe din diferite motive, majoritatea legate de limita de greutate și dimensiune a bagajului. Recunosc că mi-ar fi fost de folos un site ca travelkit.ro pentru astfel de informații.

În urma a câtorva zboruri low-cost am observat câteva lucruri–unele plăcute, altele mai puțin plăcute.

De ce aș mai zbura din nou low-cost:

✈️Prețul mic* Cred că cel mai evident și popular incentiv. Acel lucru care înclină enorm balanța în favoarea zborurilor low-cost pentru mulți pasageri. Este detaliul care face accesibil zborul și călătoriile la distanță pentru oricine.

*cu mențiunea că pentru a beneficia de cele mai mici tarife de zbor e nevoie de multă organizare, research și îndemânare pentru a evita taxele ascunse și de o oarecare flexibilitate în alegerea perioadei în care rezervăm zborul.

✈️Priveliște de neuitat– aceeași pe care ai avea-o și într-un zbor mai scump, desigur dacă ai norocul să nimerești un loc la fereastră sau dacă alegi să investești în a-ți alege tu locul în avion. Eu zic că merită dacă zbori pentru prima oară.

✈️S-ar putea să fie mai puțin aglomerat. Asta pentru că dacă vei dedica ceva timp pentru a urmări cel mai bun preț pentru un zbor vei observa că de multe ori se întâmplă ca acesta să fie într-o zi ce corespunde cu o anumită sărbătoare sau într-o perioadă mai puțin populară pentru zboruri. De aici și prețul redus, pentru a încuraja pasagerii să călătorească. Prin urmare dacă alegi să rezervi un astfel de bilet low-cost e posibil să constați că zborul respectiv va fi mai puțin aglomerat.

✈️Ajungi acolo până la urmă. În ciuda micilor neplăceri prezente într-un zbor low-cost, compania își face treaba și pasagerul reușește să ajungă la destinație.

✈️Priority Check-in. Pentru mine existența acestei opțiuni contra-cost a fost un plus. Știu că o să sune ciudat, cine vrea să plătească în plus când scopul era să găsești the best deal in ceea ce privește prețul. Pentru mine a fost un detaliu vital și am ales să investesc un pic în asta. Dacă tot am economisit în rest, achiziționând un bilet pentru zbor low-cost, de ce să nu mă răsfăț un pic evitând aglomerația de la coada de check-in și să profit de pe urma faptului că astfel primesc inclus și un bagaj gratuit de 55x40x20 în afara celui de mână. Dacă zbori cu Ryanair și ai nevoie de un astfel de bagaj poți comanda de aici bagaje de mână Ryanair.

Dacă v-am făcut poftă de călătorit cu avionul, acum vin și câteva lucruri care e posibil să vă mai taie un pic din apetit. Iată de ce aproape că era să nu mai zbor low-cost:

👎Taxe ascunse. Cum spuneam și mai sus, pentru un călător novice și prea puțin informat care s-a bucurat de achiziționarea unui zbor ieftin, lucrul ăsta poate strica orice chef de vacanță sau reduce dramatic bugetul dedicat acesteia. E și extrem de ușor să depășești limita de bagaj permis gratuit cu low-cost, mai ales la unele companii aeriene. De exemplu mai nou la Ryanair singurul bagaj gratuit este bagajul de mână, pentru un bagaj în plus la bord de 55x40x20 e necesar să achiziționați serviciul Priority.

👎Un mix eclectic de pasageri. Unii liniștiți și cu bune maniere, alții zgomotoși, fără atenție și respect față de ceilalți. Desigur că prețul mic este popular printre multe persoane, așa că inevitabil se vor găsi între acestea și câteva care au potențial de a-ți stric zborul.

👎Ore ciudate de zbor sau zboruri de legătură la multe ore distanță. De multe ori vei găsi un deal bun de preț la câte un zbor de genul acesta. Ori e o oră imposibilă, ori nu e zbor direct și trebuie să aștepți câteva ore bune până la următorul zbor. Deloc neplăcut, și extrem de obositor, însă e genul de compromis pe care îl faci dacă visezi la un zbor ieftin.

👎Nimic complimentar. Doamne ferește să ți se facă sete sau foame! Va trebui să scoți ceva în plus din buzunar, pentru că în avion nu e nimic pe gratis. Și uite așa zborul ieftin parcă nu mai e așa ieftin.

👎Nu e chiar așa de curat. Ziceam mai sus ceva de pasagerii mai puțin atenți cu tot ce e în jur. Deseori aceeași pasageri lasă în urma lor o serie de lucruri, de multe ori ambalaje sau resturi crezând că în urma lor cineva face curat la fel ca la cinematograf. Însă stewardesele nu sunt obligate să strângă după pasageri. Rezultatul e de la sine înțeles.

👎Nu prea ai loc de picioare. Zbor ieftin=scaune înghesuite și picioare amorțite dacă zborul e prea lung.

Cu toate acestea, deși în aparență pare că dezavantajele depășesc beneficiile, în realitate zborurile low-cost au făcut din călătoritul mai des un obiectiv tangibil pentru mulți dintre noi. Destinațiile sunt acum la un click distanță, în special dacă îți setezi alerte pentru asta. Ești instant atenționat atunci când prețul scade și ai șansa de a rezerva, devenind astfel un traveler spontan, dacă jobul ți-o permite.

Tu unde ai vrea să zbori în viitorul apropiat?

Articol scris pentru Proba 3 din Super Blog 2019.