Cata sare oferim bebelusului?

De cata sare are nevoie un bebelus? E bine sa oferim sare unui copil sub 1 an? Iata raspunsul la aceaste intrebari:

Nu este nevoie să adăugați sare la mâncarea copilului. Bebelușii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de sare: mai puțin de 1g (0,4g sodiu) pe zi până la 12 luni. Rinichii copilului tău nu pot face față la mai multă sare decât 1g/zi.

Orice mamica se confrunta cu acest subiect atunci cand incepe diversificarea bebelusului. Si de multe ori se va lovi de pareri si sfaturi nenumarate din partea celor din jur legate de alimentatia celui mic. Multe din bunici vor spune ca trebuie sa pui sare in mancare altfel bebelusul nu va creste mare, nu va manca ceva fara gust sau ca asa se facea pe vremea lor sau “si tie iti dadeam mancare cu sare si nu ai patit nimic”.

Insa iata ce trebuie sa stim despre sare din alimentatia bebelusului.
Înainte ca copilul să împlinească șase luni, va obține tot sodiul de care are nevoie din laptele matern sau laptele cu formulă pentru sugari.

Odată ce bebelușul începe să mănânce mâncare solidă la șase luni, nu trebuie să adăugați sare la mâncarea pentru copii gătită acasă sau la alimentația comercială pentru copii, chiar dacă credeți că are gust fad.

Copiii au nevoie și de foarte puțină sare. După primul an de viata al bebelușului, cantitatea maximă recomandată zilnic de sare pentru el până la vârsta de trei ani este de 2g pe zi (0,8 g sodiu).

Ai grijă să nu ii oferi bebelușului tau produse alimentare pre-preparate care nu sunt făcute special pentru bebeluși. Alimentele precum cerealele pentru micul dejun pentru adulți și sosurile de paste pot fi bogate în sare.

Mâncarea din comert pentru bebeluși, cum ar fi cerealele pentru bebeluși și borcanele alimentare, au un conținut redus de sare, deoarece nu este adăugată sare în timpul procesării. Este important să nu confundați mâncarea pentru bebeluși cu mesele destinate copiilor și copiilor mai mari. Mesele destinate copiilor și copiilor mai mari pot fi procesate extrem de mult și au un conținut mai mare de sare și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru bebeluși.

Nu ii oferi bebelușului tău alimente procesate cu un conținut mare de sare, cum ar fi:

🍱mese semipreparate pentru copii și adulți
🥧 plăcinte
🥨biscuiți sau covrigi sarati
🍜 supe
🍝sosuri
🍕pizza
🥓slănină sau sunca
🍖mezeluri
🍟chipsuri sau prajeli

În schimb, dați-i bebelușului dvs. alimente sănătoase, usoare, naturale, cum ar fi:

🍎 fructe
🥬legume și salată
🥩carnea simplă
🍗păsări de curte și pește proaspăt
🥚ouă
🌰leguminoase (de exemplu, linte și năut)
🥛lapte

Nu conteaza dacă fructele și legumele sunt proaspete, la conserva sau congelate, atât timp cât nu au sare sau zahăr adaugat. Dar unele legume la conserva au sare adugata, așa că verificați etichetele alimentare.

Orezul și pastele uscate contin foarte putina sare, le puteti oferi cu condiția să nu adăugați sare în apa de gătit.

Dacă obișnuiesti să citesti etichetele alimentare, atunci vei afla imediat ce alimente sunt cele mai potrivite pentru copilul tau. Uită-te la cantitatea de sare la 100g. Sarea este scrisă și sub formă de sodiu pe etichetele alimentare:

🧂 2,5 g sare este echivalent cu 1 g sodiu

🧂nivelurile ridicate de sare sunt mai mari de 1,5 g sare la 100 g (sau 0,6 g sodiu)

🧂nivelurile scăzute de sare sunt 0,3 g sare sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g sodiu)