Cum sa cresti un copil inteligent emotional

Copiii aduc un sens nou cuvântului „temperamental”. Într-un moment copilul tău se plimbă plin de fericire, iar in următorul plânge de frustrare și arunca cu jucării în toată camera.

Experții cred că aceste momente de pierdere a controlului ale copilăriei sunt de fapt oportunități importante pentru învățarea copilului tău cum să gestioneze sentimente puternice și să se calmeze la o vârstă fragedă – când face salturi în creșterea sa emoțională. Iar mediul familial este primul și cel mai bun loc pentru a invata aceste lecții de viață.

Atunci când vă ajutați copilul să înțeleagă și să gestioneze sentimente copleșitoare, cum ar fi furia, frustrarea sau confuzia, îi dezvoltați coeficientul de inteligență emoțională sau IQ-ul emoțional. Un copil cu un IQ emoțional ridicat este mai capabil să facă față sentimentelor sale, poate să se calmeze in situații intense emoțional, să înțeleagă și să se relaționeze bine cu ceilalți și poate forma prietenii puternice mai ușor decât un copil cu un IQ emoțional mai mic.

Experții au subliniat importanța unui IQ emoțional ridicat pentru a ajuta copiii să devină adulți încrezători, responsabili și de succes, care navighează cu abilitate în relațiile interpersonale.

Cum îți poți ajuta copilul să dezvolte un IQ emoțional sănătos? Iată elementele de bază:

🧸Ascultă

Uneori, copilul tău are nevoie doar să fie ascultat. Și după ce și-a exprimat sentimentele, poate merge mai departe. Dar pentru a se simți în siguranță împărtășindu-și sentimentele, el trebuie să știe că esti pe deplin prezent și ca il asculti. Rezista instinctului de a încerca să-l faci să se simtă mai bine pe moment, in schimb asculta-l cât mai atent si rabdator posibil.

😡Numește sentimentele

Copiii au un vocabular limitat și doar o înțelegere rudimentară a cauzei și efectului, așa că au adesea probleme în a descrie ceea ce simt. Încurajează-ți copilul să-și construiască un vocabular emoțional, oferindu-i etichete pentru sentimentele lui, în timp ce i le oglindesti pentru o mai buna intelegere. Dacă pare dezamăgit ca nu poate merge în parc, ai putea spune: „Te simți trist din cauza asta, nu-i așa?”

Poti, de asemenea, să ii spui că este normal să aiba emoții contradictorii în legătură cu ceva. De exemplu, el poate fi atât emoționat cat și speriat în prima săptămână la gradinita sau cresa.

💕Valideaza emoțiile

În loc să-i spui copilului tău ca nu există niciun motiv să se supere când are un tantrum pentru că nu este în măsură să pună cap la cap un puzzle, recunoaște cât de naturală este reacția sa. Spune: “Este foarte frustrant când nu poți termina un puzzle, nu-i așa?”

Dacă este furios pentru că nu-i acorzi atenție, poți spune: „Știu că îți este greu când îi acord toata atenția mea bebelușului. Ai vrea să poți să mă ai doar pentru tine, nu-i așa? ”

Oglindindu-i sentimentele și aducandu-i la cunoștință că sunt normale, modelezi empatia. Și îl încurajezi să continue să-și împărtășească sentimentele cu tine.

Important este să accepți sentimentele copilului tău, mai degrabă decât să manifesti dezaprobare. Dacă simte că te dezamageste, va crede că emoțiile sale negative sunt rușinoase și doar cele plăcute sunt acceptabile. Apoi, în loc să învețe modalități adecvate de a exprima și gestiona emoțiile neplăcute, le va reprima. Aceste sentimente inabusite pot reapărea in mod inconștient – de exemplu – sub forma coșmaruri sau comportament agresiv.

🌋Transformă tantrumul în moment de învățare

Drama emoțională este normală pentru copii mici și puteți folosi aceste izbucniri ca oportunități pentru a vă ajuta copilul să învețe cum să gestioneze sentimente mari. Dacă copilul tău are un tantrum într-un magazin, pentru că nu i-ai cumpărat ceva dulce, valideaza-i mai întâi sentimentele: „Știu că ești dezamăgit și supărat, dar azi nu cumparam bomboane”. Odată ce furtuna a trecut, poartă o scurtă discuție cu el și ajută-l să numească sentimentul pe care l-a trait.

Dacă se supără când află că are o programare la medic, ajută-l să se simtă în control, pregătindu-l pentru vizită. Vorbeste cu el despre motivul pentru care ii este frica, la ce se poate astepta in timpul vizitei si de ce trebuie sa mearga. Depasirea emotiilor prin comunicare funcționează în același mod pentru copii ca și pentru majoritatea adulților.

🧩Invata-l cum sa gaseasca solutii la probleme

Când copilul tău se afla într-un conflict cu tine sau cu un alt copil, definiti limite clare și ghidați-l către o soluție. De exemplu, poți spune: „Știu că te-ai supărat pe sora ta pentru că ti-a daramat turnul de blocuri, dar nu o poți lovi. Ce altceva poți face atunci cand te enervezi?”

Dacă copilul tău nu are idei, oferă-i opțiuni. Specialistul în managementul furiei, Lynne Namka, sfătuiește să-i spui copilului tău să-și verifice mai întâi burtica, maxilarul și pumnii, pentru a vedea dacă sunt strânși, iar apoi să ii arati cum să respire adânc pentru a da afara supararea (“to blow the mad out”). Arată-i că se va simti bine să-și recapete controlul.

Apoi, sugerează Namka, ajută-ți copilul să folosească o voce puternică pentru a-și exprima verbal furia, începând cu ceva de genul: „Mă simt înnebunit când strigi așa”. Copiii ar trebui să știe că este in regula să fie supărați atâta timp cât nu îi rănesc pe ceilalți din acest motiv.

🌞Dă-i un exemplu bun

De asemenea, vei vrea sa ai grija cum reactionezi la afișarea emoțiilor copilului tau. Este important să nu fii dura verbal când ești supărata. Încerca să ii spui: „Mă supără când faci asta”, mai degrabă decât „Mă înnebunesti”, astfel încât copilul tău sa înțeleaga că problema este comportamentul sau, nu el. Ai grijă să eviți criticile excesive, care tind să distrugă încrederea în sine a copilului.

Rămâi conectata la propriile sentimente. Unii părinți își ignoră propriile emoții negative, în speranța de a-și cruța copiii de disconfort sau dificultăți. Dar ascunderea sentimentelor tale reale nu va face decât să ii creeze confuzie copilul tău. Recunoscând că esti nemulțumita fără să te superi, de exemplu, îi arăți copilului tau că chiar și sentimente dificile pot fi gestionate.

⭐️Continuă să împărtășești

Pe măsură ce copilul tău creste, poate ajuta sa faci legatura intre sentimentele sale sale si experiențele altor persoane, inclusiv ale tale. Dacă îi este teamă să înceapă clasa pregatitoare, de exemplu, îi poți spune cât de nelinistita erai când ai început un nou loc de muncă și cum te-a ajutat un prieten să te simți mai bine. Când va fi invidios pe fratele său, spune-i despre o perioadă în care te-ai simțit abandonata, deoarece fratele tau a primit ceva special și ceea ce te-a făcut să te simțiți mai bine.

Cauta cărți, cântece, povești și jocuri care se referă la experiența sa. (Unele opțiuni grozave pentru copii mici includ cartea cu imagini Llama Llama Mad at Mama și aplicația Daniel Tiger Grr-ific Feelings.) Când vizionați un desen animat împreună, vorbiți despre ceea ce ar putea simți personajele. Va afla că nu este singur și că există multe modalități sănătoase de a gestiona sentimentele.

articol preluat de pe BabyCenter.com