Cata mancare solida oferim bebelusului in primul an? Un studiu surprinzator privind diversificarea

Parintii cauta adesea indrumare la specialisti privind diversificarea, fie ca acestia sunt medici pediatri, nutritionisti sau medici de familie. De cele mai multe ori punem multa greutate pe cuvantul si recomandarile primite de la acestia, e normal intr-un fel sa fie asa. Ne consideram lipsiti de experienta asa ca apelam la cei ce au cunostintele necesare pentru a ne indruma in aceasta aventura a diversificarii alimentatii celui mic.

Instinctul de a ne informa este unul sanatos, insa e bine intotdeauna sa studiem cat mai multe surse, sa trecem toate informatiile prin filtrul personal si abia in final sa luam o decizie in ceea ce priveste abordarea pe care ne dorim sa o avem fata de inceperea diversificarii.

Cata mancare ar trebui sa manance un bebelus in primul an de viata?

Un studiu recent a concluzionat ca recomandarile oferite de spitale si producatorii de lapte praf trebuie reevaluate. Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health sustine ca urmarind de la 6 luni de zile schema standardizata de recomandari privind diversificarea bebelusul ar putea ajunge supraponderal.

Acestia sustin ca recomandarile realizate de cele mai multe ori de spitale de copii, producatorii de lapte praf sau alti experti in sanatatea copiilor duc la hranirea cu mancare in exces a bebelusului, lucru care ar putea conduce la obezitate. Aceste recomandari au menirea de a ghida noii parinti si ingrijitorii legat de cantitatea de mancare ce trebuie oferita bebelusilor, asadar rezultatele studiului sunt cel putin ingrijoratoare.

Studiul s-a bazat pe un program care a implicat sugari simulați pe calculator, The Virtual Infant computer-simulator. Acestia au fost hrăniți cu anumite diete, iar creșterea lor rezultată a fost înregistrată. Studiul a măsurat ratele metabolice ale copiilor simulate de computer și nivelurile de activitate, și a documentat mărimea corpului și alte atribute care au fost prelevate la intervale normale și urmărite zi de zi de la vârsta de 6 luni la 12 luni. Simularea a luat in calcul, de asemenea, faptul că mamele ajusteaza în mod obisnuit cantitățile de hrănire ca răspuns la creșterea sau pierderea în greutate a copilului.

Iata ce spune conductorul studiului – Bruce Y. Lee, MD, MBA, care este de asemenea si director executiv la Global Obesity Prevention Center:

“It is important to pay closer attention to what infants are getting fed and how parents are being advised. Overfeeding an infant can make it much tougher for him or her to maintain a healthy weight in the future.”

“Este important sa acordam multa atentie modului in care sunt hraniti bebelusii si felului in care sunt sfatuiti parintii. Supraalimentarea unui sugar va presupune dificultate pe viitor in mentinerea unei greutati sanatoase.”

Studiul a fost publicat in American Journal of Preventive Medicine si a testat daca cantitatile sugerate de fiecare sursa au avut ca rezultat un indice de masa corporala sanatos (a healthy BMI – Body Mass Index). Toate cele patru scheme de diversificare testate au condus catre un copil suprapoderal pana in varsta de 11 luni.

Intr-o declaratie in presa unul din autorii studiului Marie Ferguson, MSPH spune:

“It is very important that children aren’t overfed during infancy because we know that can lead to weight gain and related health problems later in life, yet the model used in our study showed that following current established guidelines could often lead to overfeeding of the infant.”

Iata cateva recomandari privind diversificarea (sursa Mother.ly)

Sfaturi de bază pentru a asigura un copil sănătos și în creștere:

🥕Evita să oferi alimente solide prea devreme.

Varsta considerata potrivita este șase luni, dar poate fi si patru luni, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, atât timp cât bebelușul prezintă semne de disponibilitate, cum ar fi deschiderea gurii atunci când mâncarea vine spre ea. De asemenea, probabil că își va dubla greutatea la naștere și va avea un control bun al capului. (Dacă încă nu poate mânca dintr-o lingură, in nici un caz sa nu ii pui cereale într-o sticlă)

🍐Lasă-l sa-ți spună cand e satul.

Părinții trebuie să ii ofere alimente nutritive pentru a încerca și a decide când să le servească. Când copilul împinge mâncarea, își întoarce capul, își sigilează buzele sau scuipa mâncarea, nu trebuie să insisti.

🥦Continua să ii oferi alimente nutritive.

Nu există nici o îndoială că ii vor plăcea gusturile dulci și sărate, dar continua să ii oferi legume și fructe bune la masa. În cele din urmă, va crește si o să ii placă ceva care este si sanatos.

🍼Nu folosi mâncarea ca singură sursă de confort.

Nu asocia fiecare strigăt cu un sân, o sticlă sau un fursec, incearca si vezi poate fredonatul, cântecele și alte forme de calmare vor funcționa și ele. După ce a adormit, încerca să te asiguri că va dormi mult, deoarece acesta este un alt mod de a preveni obezitatea din copilărie.

In concluzie, este important sa nu oferim mai multa mancare decat este pregatit bebelusul sa gestioneze! Trebuie sa fim atenti si receptivi la semnalele pe care acesta ni le ofera atunci cand ii este foame sau, dimpotriva, cand este satul. Daca bebelusul primeste si lapte praf atunci e bine sa ne asiguram ca nu ii oferim o cantitate prea mare de lapte, deoarece pentru un bebelus care este hranit la biberon devine mult mai greu sa se opreasca, fata de un bebelus alaptat care uneori suge pasiv la san.

Tu ce alte sfaturi ai urmat cu rezultate bune?

Spune-mi in comentarii daca consideri util acest articol!