“Baiatul mamei” o sa devina un barbat mai fericit si implinit pe plan profesional, spun expertii

Mame de baieti, am o veste extraordinara! O sa va bucurati la auzul acesteia la fel ca mine!

Daca sunteti mama de baiat probabil ca v-ati lovit de multe ori de preconceptii si sfaturi legate de modul in care ar trebui crescuti baietii pentru a deveni “barbati adevarati”.

Ca mama de baiat pot spune ca imi doresc ca el sa se dezvolte armonios si sa fie un barbat independent, dedicat si empatic. Sunt si momente in care desigur am avut ganduri ca toata aceasta dragoste nemarginita pe care i-o port, pupicii nenumarati si dragalitul fara sfarsit ar putea sa il transforme in “baiatul mamei”. In preconceptia multora un baiat dragalasit si cocolosit ar ajunge pe viitor un barbat slab, neadaptat si cu o relatie nesanatos de apropiata fata de mama sa.

Ei bine, nu e deloc asa! Bucurati-va mame! Expertii au demonstrat contrariul! Baietii crescuti cu multa dragoste si blandete, ce au o relatie apropiata cu mama lor vor deveni pe viitor barbati mai fericiti si cu mai mult succes pe plan profesional.

Dupa ce am citit aceste studii temerile mele legate de viitorul baiatului meu au fost potolite! Si temerile voastre vor disparea de indata ce veti citi cele ce urmeaza!

Un studiu extensiv realizat de Harvard University cunoscut sub numele de The Grant Study a analizat alterarea personalitatii indivizilor pe parcursul a mai multor zeci de ani. Privind legaturile de apropiere cu diversi membrii de familie, ce au observat a fost ca acei barbati care aveau o relatie apropiata cu mamele lor aveau performante mai bune la scoala si locul de munca, castigand mai mult drept urmare (cu aproximativ $87,000 mai mult).

Men who had “warm” childhood relationships with their mothers earned an average of $87,000 more a year than men whose mothers were uncaring.

De asemenea si-au dat seama ca acei barbati care aveau relatii defectuoase cu mamele lor aveau sanse mai mari de a dezvolta dementa la batranete.

Desigur si apropierea de tata este importanta pentru un baiat, insa efectele in timp sunt diferite, au mai degraba legatura cu lipsa anxietatii in viata de adult, capacitatea de a se bucura de timpul liber si satisfactia marita la varsta inaintata ( >75 ani).

Un alt studiu prezentat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Psihologie realizat pe 426 baieti din scolile generale publice din New York a observat ca baietii care erau mai apropiati de mamele lor erau mai putin predispusi sa defineasca masculinitatea prin trasaturi cum ar fi duritatea, stoicismul sau autonomia. Acesti baieti erau mai putin anxiosi, rareori depresivi si in general aveau rezultate mai bune la scoala. Autorul studiului spune ca disponibilitatea si apropierea mamei are un mare impact asupra deschiderii catre comunicare a baiatului, prin urmare si asupra sanatatii sale mentale. Studiul sustine ca comportamentele setereotopice masculine sunt de cele mai multe ori induse in copilarie, uneori chiar de tata in incercarea de a se apropia de fiul sau, practica perpetuata de multe generatii.

“It could be, men see close relationships with their sons as an opportunity to reinforce traditional gender roles.”

De aceea apropierea intre tata si fiu nu avea acelasi rezultat ca apropierea dintre mama si fiu. Aceasta din urma incuraja relatiile deschise si comunicarea, lucru care avea sa fie un factor decisiv in viata sanatoasa de adult a unui baiat. Barbatii care au o relatie apropiata cu mama lor vor fi mai deschisi ideii de a cere ajutorul unui psiholog sau specialist in cazul in care situatia o cere, astfel fiind mai probabil ca acestia sa aiba parte de o viata mai sanatoasa si linistita la maturitate.

Daca toate astea nu v-au convins de importanta apropierii mama-fiu, un alt studiu publicat in Child Development (Dezvoltarea Copilului) efectuat pe 6000 de copii a concluzionat ca baietii care nu formeaza relatii puternice de apropiere cu mamele lor devin mai tarziu copii agresivi si distructivi. Mai mult de atat, devin baieti anxiosi cu teama de intimitate si tradare la maturitate, sustine Dr. Michael Kimmel. Aceasta se datoreaza faptului ca prima figura feminina din viata lor i-a respins emotional.

Mamici, iubiti-va baietii deschis, imbratisati-i si invatati-i ce inseamna dragostea, empatia si comunicarea! Acestea trasaturi considerate in mod gresit ca stereotipuri feminine sunt de fapt ingrediente atat de necesare pentru ca barbatii de maine pe care ii tinem azi la pieptul nostru sa aiba parte de o buna sanatate mentala si o viata fericita si reusita pe plan profesional!

Asadar, data viitoare cand cineva va mustreza pentru apropierea puternica fata de baiatul vostru si afectiunea manifestata catre acesta, indrumati-l catre acest articol si aceste studii!