Cand incepem diversificarea bebelusului?

Fiecare mamica se gandeste cu emotie la diversificarea lui bebe. Inca din primele saptamani de viata sau chiar inainte de a se naste cel mic acest gand nu ne da pace si incercam desigur sa ne documentam temeinic in legatura cu acest subiect.

E greu sa nu te lasi coplesita de cantitatea de articole ce se gasesc online despre diversificare. Desigur fiecare copil este diferit si are propriul ritm de dezvoltare, asa ca metoda de diversificare si momentul inceperii acesteia trebuie sa fie raportate la bebe, adaptate pentru a ii satisface nevoile si pentru a il ajuta sa creasca sanatos.

Literatura de specialitate (OMS) recomanda ca moment ideal pentru inceperea diversificarii varsta de 6 luni. OMS spune:

„Around the age of 6 months, an infant’s need for energy and nutrients starts to exceed what is provided by breast milk, and complementary foods are necessary to meet those needs.”

Desigur, asa cum spuneam, varsta la care se incepe diversificarea tine foarte de mult de bebelus. Unii bebelus prezinta semne ca ar fi pregatiti in jur de 5 luni, altii pot sa primeasca mancare solida ceva mai tarziu de 6 luni, existand si cazuri in care diversificarea a inceput cu succes abia in jur de 1 an.

Este incurajata inceperea diversitatii in perioada 17-26 saptamani deoarece aceasta este fereastra in care majoritatea bebelusilor manifesta curiozitate in legatura cu mancare si pentru bebelusii alaptati varsta de 6 luni este pragul pana la care laptele matern asigura necesarul de nutrienti de care este nevoie pentru o dezvoltare armonioasa. Dupa aceasta varsta este necesara suplimentarea cu mancare solida.

Cum ne dam seama ca bebelusul este pregatit pentru diversificare?Micile buburuze incearca sa ne dea de veste atunci cand sunt pregatiti, iata care sunt indiciile ca isi doresc sa incerce si altceva in afara de lapte:

🥑Manifesta curiozitateatunci cand mami sau tati mananca si uneori ii observam cu incearca sa ne imite sau pare ca inghit in sec de pofta. Acest lucru se traduce in interes pentru mancare.

🥭Isi sustine bine capul si este capabil sa stea in fundulet cu minim de suport, fara sa se balanseze stanga dreapta atunci cand este asezat in scaunel. Trebuie sa isi poata mentine pozitia pentru 20-30 min, timp echivalent cu durata unei mese.

🍼Are peste 17 saptamani, OMS nu recomanda inceperea diversificarii inainte de aceasta varsta deoarece creste semnificativ riscul de obezitate.

Fii atenta la semnele pe care ti le da bebe si ai incredere in instinctul de mama care iti va spune cand acesta este pregatit pentru diversificare. Fie ca primele sale mese vor fi sub forma de purée sau fasii si bucati atent taiate pentru ca bebe sa le poata tine singur cu manutele, asigura-te ca bebe are o pozitie stabila si verticala pentru a inlatura riscul de inec si sufocare! Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in timp ce mananca deoarece riscul de inec si sufocare este foarte mare!