Adio, nightlife! Salut, nopti nedormite!

Odata cu instalarea mamicitiei au venit si o serie de noi “ritualuri” care ne-au adus cu ele un dezechilibru in tot ceea ce insemna candva viata noastra personala, de cuplu, de weekend si orice altceva ce insemna socializare sau relaxare.

Daca pana la venirea lui bubu obisnuiam fara prea multa bataie de cap sa iesim ocazional in oras cu prietenii, daca inca puteam pleca la sfarsit de saptamana sau sa ne facem planuri dintr-un impuls de pe o zi pe alta, ei bine, iata ca acum totul s-a schimbat.

Draga mami, vei cunoaste o noua viata alaturi de bebe:

Adio, concerte si iesiri in club! Adio, iesiri in cafenele si puburi, pentru ca oricat de hip si relaxat esti tu ca parinte, ceilalti nu vor fi prea incantati de alegerea ta de a iesi cu un bebe cu colici, sau pur si simplu mai vocal, intr-un local unde lumea vrea sa se converseze si sa se simta bine.

Crezi ca iti va fi dor de viata de noapte? Afla ca dupa venirea celui mic aceasta se va intensifica, din pacate insa singurul concert la care vei asista este cel al lui bebe atunci cand nu poate sau nu stie cum sa adoarma noaptea.

Stai linistita, exista sanse mari nici sa nu simti lipsa iesirilor in oras in primele luni, probabil vei fi asa de obosita incat singurul lucru dupa care vei tanji constant este somnul.

Toate astea sunt lucruri prin care am trecut si inca trec si acum. Desi banuiesti ca viata ti se va schimba, si e normal desigur sa fie asa, nu ai cum sa anticipezi anumite situatii cu care nu te-ai fi intalnit inainte de a fi parinte. Nimeni nu iti spune de exemplu ca nu prea ai unde sa iesi daca vrei sa mananci in oras cu bebe mic. Asta iti limiteaza destul de mult socializarea cu multi din vechii tai prieteni care probabil nu au copii inca si cumva circumstantele te forteaza sa iti faci noi prieteni cu copii, cu care vei putea sa te vezi acasa, in parc, care inteleg foarte bine noul tau stil de viata.

Majoritatea localurilor nu sunt deloc baby-friendly, nici macar kid-friendly. Inainte sa avem un bebelus, cand ieseam in oras recunosc ca nu mi-am pus deloc problema asta: “oare unde sunt toti parintii cu copii mici?” Sau “oare unde ies in oras tinerii parinti cu copiii lor?” E drept ca mai toate locurile pe care obisnuiam sa le frecventez nu erau deloc potrivite pentru un copil, insa foarte adevarat este si faptul ca nu vei gasi prea multe restaurante sau terase in care sa poti merge cu copilul fara sa primesti priviri dubioase de la ceilalti sau fara sa te simti stanjenit atunci cand bebelusul tau se comporta ca un bebelus. Apar tot felul de probleme: daca face nr. 2, unde ii schimb scutecul? Daca i se face foame, cum il alaptez fara sa fiu privita ciudat? Daca plange sau vrea sa il plimb. Brusc orice activitate normala pentru un bebelus pare ca nu isi are locul in cadrul unei iesiri in oras.

Exista desigur si partea plina a paharului. Perioada de acomodare va trece, bebe creste si noptile devin ceva mai linistite. Somnul devine gradual mai odihnitor, insa probabil nu vei dormi o noapte fara intrerupere pentru ceva timp de acum incolo.

Inevitabil vei petrece mult mai mult timp in natura sau in explorarea de noi spatii verzi. Vei ajunge sa iubesti parcurile, fie ca vrei sau nu. Le vei cunoaste cum nu le-ai cunoscut pana acum si le vei frecventa foarte des, probabil zilnic sau chiar de doua ori pe zi. Asta pentru ca sunt printre putinele refugii ale parintilor in cadrul orasului. Desigur, daca ai norocul sa stai la casa (in afara orasului) atunci probabil vei iesi in curte si te vei bucura de natura mult mai usor cu cel mic.

Plimbarile cu Bubu sunt un nou obicei pe cat de placut pe atat de sanatos, mi-am schimbat stilul de viata intr-unul ceva mai activ, lucru benefic pentru mine si pentru bebe. Iesirile afara ii ajuta pe bebelusi sa cunoasca lumea din jurul lor, sa isi extinda orizontul si sa isi antreneze ochisorii, sa doarma mult mai bine la pranz si sa adoarma mai usor seara.